„Czy to Ty?”, czyli nowy, groźny przekręt na Facebooku

„Czy to Ty?”, czyli nowy, groźny przekręt na Facebooku

Uwaga na podejrzane wiadomości wysyłane za pośrednictwem komunikatora na Facebooku. Zwykle takie wiadomości zaczynają się od imienia odbiorcy, następnie jest sympatyczna emotka, a później link do filmu z pytaniem „czy to Ty?”.

Miniaturka filmu przedstawia na przykład spadochroniarza wykonującego widowiskowy skok. Niestety, kliknięcie w link (najczęściej skrócony) przenosi nie do zaufanego serwisu (na przykład YouTube), a do Google Drive, gdzie można zobaczyć prawdziwe zdjęcie nadawcy wiadomości oraz ikonę sugerującą, że po kliknięciu w nią odtworzy się film z naszym udziałem (ewentualnie seria zdjęć).

Oczywiście, kliknięcie w ikonę prowadzi do fałszywego serwera hostingowego, udającego hosting plików. Strona taka wyłudza pieniądze za pobranie filmu.

Jak ostrzega serwis Niebezpiecznik, najgroźniejsze wydaje się kliknięcie w taki link z telefonu komórkowego. Twórcy nowego przekrętu są sprytni. Kiedy zaciekawiony wiadomością użytkownik kliknie w link na Facebooku z telefonu, szkodliwy program obciąża konto kosztami usługi SMS Premium. I to bez wcześniejszego zmuszenia użytkownika do wysłania drogiego SMS-a czy wpisania kodu.

Jak zabezpieczyć się przed oszustami? Nie klikać w podejrzane linki i – jeśli korzystamy z Facebooka za pośrednictwem telefonu – włączyć w aparacie blokadę usług Premium.

 

By Byseyhanla (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

About Author