Od dziś Polacy mogą podróżować do USA bez wiz. Co to oznacza w praktyce?

Od dziś Polacy mogą podróżować do USA bez wiz. Co to oznacza w praktyce?

Jak zapowiedział Andrzej Duda, od 11 listopada Polacy mogą podróżować do USA w celach turystycznych i biznesowych bez wiz. Nie oznacza to jednak, że osoby wsiadające do samolotu powinny mieć pewność, że zostaną wpuszczone do Stanów. Jak to działa?

Podróżni, którzy nie mają aktualnej wizy B1 lub B2, a chcieliby podróżować do USA w celach turystycznych lub biznesowych, muszą ubiegać się o autoryzację za pośrednictwem Elektronicznego Systemu Autoryzacji Podróży (Electronic System for Travel Authorization, ESTA). Uzyskanie autoryzacji jest dużo tańsze, niż uzyskanie wizy (kosztuje 14 dolarów, wnioski należy składać na stornie U.S. Customs and Border Protection (Urzędu Celnego i Ochrony Granic – KLIK!).

Autoryzacja jest ważna przez dwa lata (w tym czasie można wjeżdżać do USA na maksymalnie 90 dni ciągiem). Autoryzację należy uzyskać online, na co najmniej 72 godziny przed wylotem. Jeśli podróżny nie uzyska ESTA, musi starać się o wizę!

Uwaga! Niestety, rzadko się o tym mówi, ale posiadanie ESTA nie daje gwarancji, że zostaniemy wpuszczeni na teren Stanów Zjednoczonych. Ostateczną decyzję co do losów naszej podróży i tak podejmie oficer U.S. Customs and Border Protection Agency (CBP).

Wiza lub ESTA, co jeszcze?

Co, oprócz wizy lub ESTA (oraz zgody oficera CBP) jest konieczne, aby wjechać na teren Stanów Zjednoczonych?

Niezbędny jest paszport z chipem, ważny przez co najmniej 90 dni. Osoby, które uzyskały już ESTA, ale po tym wymieniły paszport, muszą dokonać ponownej autoryzacji w systemie! Ponadto, jeśli nasz paszport nie jest ważny przez 90 dni, będziemy mogli przebywać w USA maksymalnie do dnia wygaśnięcia ważności dokumentu.

Ponadto, docierając do Stanów Zjednoczonych drogą lotniczą lub morską musimy posiadać bilet powrotny lub bilet na dalszą podróż (jeśli mamy bilet elektroniczny, wymagana jest kopia planu podróży, którą należy przedłożyć urzędnikowi imigracyjnemu). Dodatkowo, do USA musimy dotrzeć na pokładzie samolotu czy promu, którego właściciel (przewoźnik) bierze udział w Programie Ruchu Bezwizowego!

Jeśli do Stanów Zjednoczonych zamierzamy dotrzeć drogą lądową (przekraczając granicę z Kanadą lub Meksykiem), odpada konieczność posiadania biletów powrotnych czy korzystania z usług przewoźników biorących udział w Programie Ruchu Bezwizowego. Należy jednak wykazać oficerom CBP, że dysponujemy funduszami pozwalającymi na utrzymanie się w trakcie pobytu i na wyjazd z USA.

Poza tym, osoby, które od 1 marca 2011 roku były w Iraku, Iranie, Syrii, Sudanie, Libii lub Jemenie nie mogą wjechać na teren USA w ramach Programu Ruchu Bezwizowego.

Bez wizy do USA nie wjadą też osoby aresztowane (nawet jeśli areszt nie był wynikiem wyroku skazującego za przestępstwo kryminalne!), osoby karane (nawet w przypadku ułaskawienia czy amnestii!), osoby cierpiące na poważne choroby zakaźne, osoby, których wcześniej nie wpuszczono do Stanów Zjednoczonych, które zostały z nich deportowane lub które przekroczyły dozwoloną długość pobytu.

Wiza będzie też wciąż wymagana w przypadku pobytów dłuższych niż 90 dni czy pobytów związanych z podjęciem pracy lub nauki.

Wszystko, co powinniście wiedzieć o Programie Ruchu Bezwizowego

‼️🇺🇸🇵🇱😃 Od 11 listopada 2019 roku Polacy mogą podróżować do Stanów Zjednoczonych w większości przypadków bez wiz! Do zobaczenia w Stanach Zjednoczonych!

Gepostet von U.S. Embassy Warsaw am Montag, 11. November 2019

Foto: JDMirabelli, PxHere, lic. CC0

Kategorie: Wydarzenia

About Author